Diabetes/Výživa/Vláknina /

Vláknina


Vláknina je časť rastlín, ktorá nemôže byť strávená. Neobsahuje kalórie a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.
 
Vzbudzuje pocit sýtosti počas dlhšej doby a spomaľuje nárast hladiny cukru v krvi.
 
Jedlá bohaté na vlákninu: ovocie, šaláty, zelenina, strukoviny a celozrnné výrobky.
 
Jedlá s nízkym obsahom vlákniny: bagety, biele pečivo, sladkosti, limonády.
 
Tieto druhy jedál nedodávajú pocit sýtosti a navyše vedú k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi.
 
Ďalšou výhodou stravy bohatej na vlákninu je jej pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a podporu trávenia. Je dôležité dbať na dostatočný príjem tekutín (minimálne 2 litre), aby vláknina zväčšila svoj objem.

www.wellion.sk/sk/diabetes/Vyziva/vlaknina/