Diabetes/Výživa/Tuky /

Tuky


Keďže každý gram obsahuje 9,3 kcal, tuky sú zložkou potravy s najvyšším obsahom energie. Príjem príliš veľkého množstva tukov vedie k obezite, záleží to však nielen od množstva tukov, ale aj od ich kvality. Uprednostňujte tuky rastlinného pôvodu a obmedzte príjem živočíšnych tukov.
 
Normálny denný príjem tukov pozostáva z nasledujúcich zložiek:
 

  • Max. 20g masla alebo margarínu
  • 20g vysoko kvalitných olejov (z olív, repky olejnej, slnečníc alebo kukurice) na varenie alebo v šalátoch
  • 30 – 40g skrytých tukov (v mäse, salámoch, syre, mliečnych výrobkoch, sladkostiach, čipsoch, ...)


Diabetici s mimoriadnou nadváhou by teda mali obmedziť denný prísun  tuku – iba 30% dennej energie by malo pochádzať z tukov. Týmto môže  dôjsť k výraznému obmedzeniu príjmu kalórií.
 
Strata hmotnosti zlepšuje stav metabolizmu a vedie k lepšiemu účinku inzulínu.

www.wellion.sk/sk/diabetes/Vyziva/tuky/